Her er uldbroderi defineret som stykker af uldstof applikeret på et bundstof af uld. Og broderet med forskellige broderisting. Dette var også en delopgave på højskolekursets Frit broderi.
Da størrelsen af bundstoffet var besluttet, klippede jeg et lille stykke filt, som er et blomsterhoved.
Dette blomsterhoved er applikeret på med grensting. Derefter er der broderet lidt detaljer på blomsterhovedet. Så kom turen til nogle stykker i grøn filt til blade.
Bladene er applikeret på med nedlagt syning. En tykkere uldtråd nedlagt med en tynd uldtråd. Det kom til at se sådan ud:
Derefter udviklede det sig med gittersyning på bladene, mere pynt i blomsterhovedet og stilke til blade og blomsterhoved.
Det færdigt broderede arbejde er monteret til en løs lomme eller bæltetaske. Alt efter hvad man ønsker at kalde det. Løse lommer kendes i kvindedragten fra almuens tid, hvor der ikke var syet lommer i tøjet. I stedet var sømmen foran på skørtet ikke syet helt op. Så kunne en løs lomme bæres under skørtet. Der skulle alligevel være et forklæde yderst, så hverken slidsen i skørtet eller lommen blev at se. Dette er forløberen for dametasker. I herretøjet har der gennem lange tider været integrerede lommer.
Lommetasken forfra:
Stiklen er broderet med vendte kædesting.
Og på bagsiden er der syet bæltestropper, så den kan monteres på et bælte. Enten et løst bælte eller et bælte, der sidder gennem buksernes bæltestropper.
Jeg har for mange år siden snuset en anelse til uldbroderi. Dog uden at applikation indgik. Det går unægtelig “mere ud over stepperne”, når applikationen inddrages.