Det vil sige nattøj til Louise på tre år og hendes elskede dukke.
Det var en del af julegaven til lillepigen. Dukken fik sit nattøj på med det samme. Lillepigen ville have det på da hun skulle i seng og gik i det en del af den flg. dag.
Jeg købte noget silketweedgarn. Det er 100% silke og det er “forarbejdet af sarier og trendrester fra væveindustrien”, som er står på banderolen.
Samtidig med havde jeg lige læst om de gamle danske strikkede trøjer, de såkaldte nattrøjer, der består af vrangmasker på glatstrikket bund og ofte med stjerner og diagonallinjer som mønster. Der blev lavet en strikkeprøve. P nr 6, da garnet er kraftigt.
Diagonallinjerne kan ses, men jeg synes de var for utydelige.
Næste strikkeprøve var forskellige snoningsmønstre. På prøven strikket frit.
Der fremstod et tydeligere mønster, så det blev denne teknik, der blev valgt.
Samtidig havde jeg sat en regel for arbejdet: Inden sammensyninger. Det er ikke min hoffavorit og med dette tykke garn, ville det heller ikke blive let at sy pænt sammen.
Arbejdet er strikket i “moduler”. Oppefra og ned. Strikket i småbidder og samlet masker op og strikket i ny retning.
Som det fremgår at skitsen, startede jeg med at strikke et lille stykke, som er nakken.
Maskerne blev sat på maskeholder og der blev samlet masker op i siden og slået flere op, så jeg kunne strikke skulderstykket. De nyopslåede masker er halsudskæringen ud for skulderen. Herunder er begge skulderstykker strikket.
Tredje modul var at strikke videre ned på ryggen. Der skulle samlet masker op i begge sider og maskerne i midten på holderen skulle strikkes med. Og det påbegyndte mønster på nakkestykket skulle fortsætte nedad. Nye mønsterelementer skulle findes på til begge sider af det allerede påbegyndte rygmønster. Fjerde modul var tilsvarende at samle masker op på siden af skulderstykket og forme en halsudskæring foran ved at tage lidt ud efterhånden som der strikkes forstykker. De nye stykker er strikket så bredden passer med ærmets omkreds.
Modul 5 er ærmerne. Samle masker op på siden af det strikkede ryg- og forstykker. Strikke lidt frem og tilbage inden der blev strikket rundt. Dette for at få lidt bredde i siden mellem ryg- og forstykker.
Der er ikke noget billede af at ærmerne er strikket på. Den færdige skulder kom til at se således ud. Skuldermønstret fortsætter ned i ærmerne.
Og set mere fra ryggen.
På skitsen herunder er antydet, at resten af bullen er strikket efter ærmerne er færdige. Skitsen viser ryggen. Der er strikket nedad indtil ønsket længde.
På et tidspunkt skulle der taget lidt ud for at få en anelse mere vidde over hoften. Det eneste sted det kunne gøres så diskret som muligt, var i det lange ‘bølgemønster’ i siderne.
Ærmerne er afsluttet med en kant med perlestrik. Strikket på p nr 5.
Tilsvarende er der strikket for- og halskanter på p nr 5 og i perlestrik. Alle forkanter er strikket ud i et. Startet nederst i den ene forkant, rundt i halskanten og ned ad den anden forkant. Undervejs er der strikket knaphuller. Knapperne er træknapper. En lille detalje i overgangen mellem forkant og halskant er et lille snoningsmønster.
Den færdige trøje forfra. Længden er til midt på låret.
Og bagfra.
Jeg havde sat mig for ikke at sy sammen. Det princip holdt. Det var også rigeligt at hæfte ender. Trøjen har været sjov at strikke. Udfordringen har været at finde på nye snoningselementer, som passede til det allerede strikkede og til det masketal, der skulle bruges.
Et par elever ville gerne fingerstrikke. De havde ugen forinden fået erfaringer med fingerstrik, der var blevet filtet. Så det samme ville de denne gang. Dog til et andet produkt.
Resultatet blev fingerstrik i uldgarn.
Dette blev syet sammen til en plade.
Syet sammen med en af trådene, der også blev brugt i fingerstrikket.
På billedet herunder er de endnu ikke filtet/valket.
Valgholdselevernes første opgave i håndværk og design var at sy et bogomslag. Hvilken bog det skulle være til, bestemte de selv. Der blev valgt matematikbog, fysikbog og lign. Bogomslaget skulle dekoreres med frit maskinbroderi. Det faglige mål var således teknikken i frit maskinbroderi samt selvfølgelig repetition af brug af symaskine, herunder skift af trykfod.
Først lavede jeg et inspirationseksempel. Dette omslag er lavet til matematikbogen, da jeg også underviser i dette fag.
Mit oplæg til opgaven:
Mål med forløbet: Repetere brug af symaskine. Skifte trykfødder.
Ramme for opgaven:
En af dine bøger skal have et bogomslag. Du vælger selv hvilken bog det skal være. Det kan være en af skolebøgerne eller en anden bog.
Bogomslaget syes i bomuldslærret.
På forsiden af omslaget påsyes et dekoration, som består af en frit maskinbroderet collage.
Bogomslaget skal indeholde dit navn.
Se frie maskinbroderede collager:
trekantet juletræ (billedserie, der viser collagens opbygning)
Hvidvask. Bemærk hvordan baggrunden i billedet er bygget op.
Sy omslaget. Følg denne vejledning. HUSK at sy collagen på forsiden af omslaget INDEN du syr omslaget sammen.
Du skal tage billeder af din proces.
Herunder ses nogle elevresultater. Det skal lige bemærkes, at de ter længe siden de blev færdige, men først nu jeg får det på bloggen.
En lille filteopgave for nybegynderelever i 4. kl. Et filtet hjerte.
Materialer: Grydesvamp, karteflor, filtenål, sæbevand.
Processen kort fortalt:
Eleverne havde adgang til tre toner af rødt karteflor, som de frit kunne kombinere.
Arbejdet kan klares på en dobbeltlektion.
Her resultatet – klar til at komme med hjem og julehygge