• 30jul
    Categories: at brodere Kommentarer lukket til Stenkiste

    Stenkisten ved Hellevad bro i nærheden af Lejrskov ved Kolding.

    Stenkisten originalbilledet

    … omsat til et broderet billede.

    broderi inden montering

    Billedet er beskåret og derefter printet på bomuldslærred, der først er behandlet med “Bubble Jet set 2000”.  Det er en væske, som stoffet behandles med således at blækket fra printeren bliver holdbar. Jeg har indtil videre kun prøvet det på dette billede. Fremgangsmåden så jeg beskrevet i bladet “Håndarbejde Nu”, hvor der blev henvist til denne hjemmeside:  http://www.collagemageri.dk/galleri_bjs-vejledning.html

    Der er broderet med de sting som jeg lige synes kunne passe. Jeg forestiller mig det var en høvding, der blev begravet i kisten. Derfor blev en af stenene guldbroderet. De tilsatte blomster henhører under den kunstneriske frihed.

    Og sådan tager den sig ud monteret i en ramme 10×15 cm.

    stenkiste

    Måske skulle jeg have overvejet rammens størrelse inden fotoet blev beskåret.

    Historien omkring stenkisten citeret fra historisk atlas:http://historiskatlas.dk/Hesselvad_Stenkiste_(5350):

    “Stenkisten ved Hesselvad bro stammer oprindeligt fra en gravhøj der lå syd for Lejerskov. Arkæologerne fandt denne kiste i gravhøjen da de undersøgte området i forbindelse med anlæggelsen af motorvejen mellem Esbjerg og Kolding.

    Gravhøjen menes at være ca. 3400 år gammel, altså fra midten af Bronze alderen. Sammen med kisten fandt de en sav i bronze, samt nogle bronze beslag der formentlig stammer fra en klapstol i træ, træet var for længst rådnet væk.”

    En ekstra dimension til historien er, at arealet stenkisten blev flyttet til i forbindelse med motorvejsbyggeriet har tilhørt min Mormor og Morfar. En mark, som ender nede ved åen. Da jeg var barn, og kisten slet ikke var fundet endnu, legede min søster og jeg af og til i det område når vi var på sommerferie.

    Lige til sidst et stemningsbillede fra åen: Stemningsbillede fra åenFotos fra sommeren 2008.

  • 28jul
    Categories: at væve Kommentarer lukket til Uge 30 – væveuge

    I mandags kom vi forbi en af genbrugsbutikkerne i Ribe. Der stod en skaftevæv – adskilt. Min mand, som har handelstalent, gav et bud og væven blev fragtet hjem. Spændende var det at skulle til at samle den. Som lovet i butikken var alt der. Seks skafter og tramper, nogle skytter, diverse kæppe og fire kamme, hvoraf nogle var noget medtagede af rust. Samt et spoleapparat til at spole islætsgarn og en bænk. Den har en vævebredde på 80 cm.

    væven

    Ugen er gået med at repetere skaftevævens opsætning. Nu er den sat op med trend. Opbindingen foretaget. Der mangler kun sidste finjustering af tramperne. Så kan vævningen begynde.

    Der er sat op til et tørklæde på seks skafter og med fire tramper.

    væven opsat

    Og som om det ikke var nok, var jeg på marked i fredags heldig at finde en stand, der havde diverse rester fra en svensk væveforretning til salg. Det gav rigtig mange søller, opbindingstråd, forskellige skytter, et par oplagte trende samt nogle vævebøger. Selvom de er på svensk, er de lette nok at læse og med gode illustrationer. Desuden en håndten og tre spoler til en rok.

    markedskassen

    Og jeg som ellers aldrig kan finde noget på markeder.

  • 11jul
    Categories: at genbruge/redesigne, broderimaskine Kommentarer lukket til Sommerfugledekoration

    Hvor er det ærgerligt at opdage et hul i en T-shirt, som kun har været brugt ganske få gange. Overvejede at forsøge at sy det sammen, men det ville nok ikke blive pænt. I stedet “landede” en sommerfugl.

    hulletsommerfuglen

    Så nu kan T-shirten bruges igen.

    T-shirt fixet

  • 09jul
    Categories: at lave smykker Kommentarer lukket til Endnu et armbånd i kumihimo

    Denne gang er der flettet i tynd nylontråd. Samme teknik som her:

    Fletningen består af fem sorte og to røde tråde. Der er flettet så langt, at snoren kan nå fire gange rundt om håndleddet. Så er der sat to metalperler på således at snoren går gennem perlen to gange inden den fortsætter gennem næste perle to gange. Se billedet.

    Armbåndet åbent

    Armbåndet åbent

    Når armbåndet tages på og af, trækkes i snoren i hver ende. Dette er grunden til, at der med fire omviklinger kun kan være to perler. Der skal være noget ekstra at give af til af- og påtagningen. Armbåndet er monteret med klemdupper, øskner og lille magnetlås.

    Klemdupper og magnetlås

    Klemdupper og magnetlås

    Og sådan ser det ud på armen:

    Kumihimo med perler

    Kumihimo med perler

     

  • 03jul
    Categories: at flette kurve, Elevarbejder Kommentarer lukket til Kurveflet

    Endnu et elevarbejde i vores udviklingsarbejde omkring håndværk og design. I 5. kl. valgte vi denne gang at lægge vægten på indlæring af et håndværk. Kurveflet.

    Her lidt fra processen:

    Når bundens form og størrelse er besluttet, saves den i 4mm krydsfiner.

    Bunden saves med hånden.

    bund saves med hånden

    Eller bunden saves på dekupørsaven.

    bund saves på dekupørsav

    Bunden pudses inden der bores huller i kanten til stagerne.

    træbunden pudses

    Hullerne i bunden skal helst være ulige. Så går flettet lettest, da det af sig selv på næste omgang går modsat af rækken nedenunder. Hulafstand ca. 1,5 cm og 0,75 cm fra kanten.

    Stagerne sættes igennem hullerne i bunden.

    stagerne sættes gennem bunden

    Der sideflettes. Denne elev vælger at stå med det i hånden. Jeg synes det kan være en fordel at have det på bordet, da begge hænder så kan styre flettet.

    der sideflettes

    Denne kurv er klar til at afslutningen flettes.

    klar til at flette afslutning

    Der kom meget individuelle kurve ud af det:

    kurve1

    kurve2

    kurve3

    kurv4

    For interesserede kan overvejelserne læses her: Kurveflet – planlægning og evaluering

    En af eleverne var særlig hurtig, så hun nåede også at lave en lille kurv med flade flettesjener.

    kurv med hank

    Jeg håber, at emnet har givet eleverne en lille forståelse for det arbejde og håndværk, der ligger bag de billige kurve, der kan købes i butikkerne og som nok ofte kommer fra såkaldte udviklingslande.