• 30jun
    Categories: at lave smykker, Diverse Kommentarer lukket til Kokosskaller

    I dette forår har jeg “været i lære” i sløjdlokalet. Jeg gik til hånde hos sløjdlæreren. Eller som man kan kalde det: Makkeroplæring.

    Eleverne i 4. kl. skulle stifte bekendskab med kokosskaller som materiale. De fik et stykke skal hver, som de skulle bearbejde til et hængesmykke. Samtidig skulle de lære, at vedholdenhed er forudsætningen for et flot resultat. Pudse, pudse, pudse.

    Jeg benyttede lejligheden til at prøve selv. I stedet for et større hængesmykke, som eleverne havde lavet, lavede jeg tre små, som er monteret på en vokset snor.

    Kokosskalsmykke

    Eleverne fik fra starten at vide, at de fik to opgaver i kokosmaterialet. Den første var ovennævnte hængesmykke, som skulle være til dem selv.

    Den næste ting de lavede, skulle de forære til en. Nogle lavede endnu et hængesmykke. En del lavede magneter til køleskab. Magneten blev limet på bagsiden. Der blev også lavet nøgleringsvedhæng.

    Elevernes første arbejde tog sin tid. Anden gang gik det meget hurtigt, og de havde næsten ikke brug for hjælp. Første gang er at lære; anden gang er at øve sig.

    Jeg blev også så grebet af materialet, at jeg lavede et nøgleringsvedhæng.

    Kokosskal nøglering

  • 25jun
    Categories: at strikke Kommentarer lukket til Karklude og en grydelap

    Eller måske med andre ord: Terapi-strik. At strik, og megen håndarbejde i det hele taget, kan have terapeutisk virkning, er kendt af de, der udøver disse gerninger.

    Karklude, strikket til lillepigen på syv måneder, til når hun “spiser med hele hovedet”. Opskriften er herfra. Model to. 18 mønsterrapporter i højden.

    Strikkede karklude

    64 m. på pind nr. 4 i alm. bomuldsgarn. Det bliver ikke kun ved disse to. Der skal strikkes flere.

    Grydelap i mønsterstrik med udgangspunkt i den nordiske mønsterrigdom.

    Strikket rundt på fire pinde. Aflukket med to pinde samtidig, så afslutningen lukkes sammen.

    Sammenstrikket aflukning

    Dernæst hæklet rundt om det hele med fastmasker.

    Strikket grydelap

    120 m. på pind nr. 3½ i alm. bomuldsgarn. Den måler ca. 21 cm x 21 cm. Kryber måske lidt i vask.

    Det terapeutiske for mig ligger i, at strikke noget med lidt mønster, som gør at jeg skal koncentrere sig lidt om arbejdet og samtidig har jeg valgt mønstre, som ikke er for svære. Det bevirker, at hjernen er beskæftiget med at holde styr på mønstret. På den måde bliver der ikke plads til at tænke over det, der måtte fylde. Jeg har tidligere vævet viskestykker med samme gode effekt.

  • 06jun
    Categories: at strikke Kommentarer lukket til Færøsjal

    Til min svigerdatter har jeg strikket dette sjal. Hun har færøske aner; derfor var det naturligt at vælge færøsjalet.

    Det udmærker sig ved, at have en god pasform hen over skulderen. Det fremkommer ved at foretage indtagninger i de to sidefelter tre steder mod slutningen, mens der strikkes op. Den gode pasform kan godt fornemmes på billerne her, hvor sjalet hænger på ginen.

    Færøsjal for

    Færøsjal bag

    Sjalet strikkes udefra og op mod nakken. Der er startet med 455 m. De første pinde, med de mange masker, tog ca. ½ time at strikke.

    Sjalsmodellen har jeg fra bogen: “215 sjalsmynstur, sjalmønstre, shawl design” af Olivia Joensen. En bog jeg købte med hjem fra en tur til Færøerne for rigtig mange år siden. Bogen er, som titlen antyder, skrevet på færøsk, dansk og engelsk.

    Som titlen fortæller, er der 215 mønstre i bogen. Det er forskellige hulmønstre, som passer til den beskrevne model. Jeg valgte dette mønster.

    Færøsjal - bort og frynser

    Frynserne er delt og knyttet. Det giver en meget elegant afslutning.

    Efter sjalet var færdigt og frynser sat i, blev det vasket og hængt ud til tørre i vinden.

    Færøsjal-vasket

    Sjalet er strikket i 100 % uld. Et mærke, der hedder “navia”. Færøsk naturgarn, som der står på banderolen. En blanding af uld fra Færøerne, Shetlandsøerne og Australien. Pinde nr. 5