• 28aug
    Categories: Diverse Kommentarer lukket til “Den ny strikkebog”

    strikkebogEn betænksom kollega gav mig denne gamle strikkebog, som er fra 1945.

    Fra bogens forord: “Interessen for Strikkearbejder er stadig stigende, og Fordringerne til Arbejdets Kvalitet bliver bestandig større. For at kunne præsentere Strikkearbejder af den standard, der forlanges i Dag, kræves derfor nøje Kendskab til Strikningens Teknik.” 

    Bogens første afsnit er med strikketeknikker og strikning af forskellige mønstre. Andet afsnit er strikkeopskrifter til hele familien – nærmest fra yderst til inderst.

    Og så følger det jeg synes er det mest interessante. Et afsnit med reparationer. f. eks. Istrikning af en ny hæl uden at skulle kassere hele strømpen. Anvisninger på hvordan garnet fra en optrævlet sweater skal vaskes og hænges til tørre for at fjerne så meget af “krøllet” som muligt. Skulle det ikke være lykkedes, så foreslås at strikke det nye arbejde i perlestrik, da det vil kamouflere genbrugsgarnet mest muligt. Der er rigtig mange af den type anvisninger.

    Bogen er et kulturhistorisk spejl på en tid hvor der var materialeknaphed. Og hvor det at kunne fremstille og vedligeholde familien tøj var vigtigt.

  • 18aug
    Categories: at sy Kommentarer lukket til Hjemmesko

     hjemmesko-bette-erik

    Hjemmeskoene er syet i kunstskind/læder look, med foer af bomuldsstof. Sålens længde: 12 cm., så de er meget små.

    Mønstret er fra “Børnetøj du selv kan sy 0-4 år”.

    I stedet for skråbånd langs alle sømme, som i bogen, er der syet, vendt og kantstukket. Det blev det ikke lettere af. Og resultatet skal ikke nærstuderes, men det gør min lille nevø sikkert heller ikke.

  • 16aug
    Categories: at lave smykker Kommentarer lukket til Armbånd med perler

    At trække perler på snor er der jo ikke noget nyt i. Men som i så mange andre tilfælde er løsningsmulighederne uendelige.

    Nedenfor to eksempler på “at lege med perler”. I begge tilfælde er perlerne trukket på wiretråd og enderne er låst med wireklemmer med knudeskjuler. En O-ring og en karabinlås er isat til lukning.

    grc3b8n-perlearmband

    Perlerne er glasperler købt i Kvickly. Indimellem er isat metalperler.

    bjergkrystal

    Perlerne i dette armbånd er bjergkrystal. 

    De skulle efter sigende besidde flg. egenskaber: “Den stærkeste healer. Lagre, forløser, regulerer energi. Dyb sjælerenser. Fjerner statisk elektricitet. Forstærker psykiske evner. Stimulerer immunsystemet.”

    Egentlig er det en reparation, idet perlerne blev købt som et elastikarmbånd. Elastikken sprang desværre og så blev det til denne løsning i stedet. Der blev få perler i overskud, som ligger på lager til en anden gang.

    Tags: ,
  • 08aug
    Categories: at flette kurve Kommentarer lukket til “Hjertekurv”

    Jeg læste fornyligt flg. citat i en turistguide/turbeskrivelse:

    “Også det at komme på sporet af de gamles veje, er at gå nye veje.”

    Jeg synes det er meget sigende, også for håndarbejde og håndværk, at vi bruger kendte teknikker, men går nye veje. F. eks.  når vi lader materialet være med til at fortælle og forme processen på vejen mod det færdige produkt.

    En af mine afskårne birketræsskiver var som træer er flest. Ikke cirkelrund, med derimod med indhak.

    Den måtte der flettes en kurv på.

    hjertekurv-tom 

    Træskiven så egentlig ikke hjerteformet ud, men det viste flettet.

    Den kan bruges som frugtkurv og er derfor efterbehandlet med madolie.

    hjertekurv-med-pc3a6rer

     

    Stagerne er 3,25 mm peddigrør. Stageafstand er ca 2,5 cm. Lidt kortere visse steder for at følge træskivens form. Sideflettet er 3,25 mm peddigrør vekslende med to rækker papirgarn flettet som krydsflet. Ellers er fremgangsmåden er den samme som anvendt til kurven på træbund længere nede i bloggen.

    Tags:
  • Hue

    02aug
    Categories: at strikke Kommentarer lukket til Hue
    I denne uge er der i ugebladet “Hendes Verden” en artikel med overskriften “Strik dig fri for stress”. Ifølge artiklen er strik lige så afstressende som meditation. En sandhed, som næppe kommer bag på hard-core strikkere. 
    Her endnu et bidrag til strikkeriets verden.
    grc3b8n-hue1

    Huen er strikket af diverse rester i uldgarn i den grønne farveskala. Garnerne er af varierende tykkelse. For at kompensere for dette, er der nogle gange strikket med to tråde. Visse steder består de to tråde af to forskellige tynde garner. Dette giver endnu flere farvenuancer.

    Mønsterstrikningen med grå garn er både for at binde de forskellige grønne farver sammen – at gøre fladen rolig så den ikke virker så stribet, og for at isolere mere. Medløbstråden indeni varmer jo også. Desuden er der en indvendig kant, der også varmer.

    Et kig ind i huen med den ombukkede kant.

    Et kig ind i huen med den ombukkede kant.

    Der er således slået op i grå garn og den indvendige kant er strikket. En omgang vrangmasker giver en ombukslinje. Derefter mønsterstrik efter diagrammet.

    Det sorte er selve mønsterrapporten.

    Det sorte er selve mønsterrapporten.

    Mønstret er tegnet i programmet Paint. Når mønsterrapporten er tegnet en gang, er det bare at kopiere og sætte ind. Det gør det hurtigt at vurdere om fladevirkningen er tilfredsstillende. Tit opstår der også nye mønstre når man leger med tegneprogrammet.

    Toppen af huen er formet som en ‘firkant’ ved at tage ind fire steder på omgangen med to masker ved hvert sted.  Dette er gjort på hver anden omgang.

    Indtagningerne foroven på huen.

    Indtagningerne foroven på huen.