Atter har jeg været på kursus i Den faglige forening Håndværk&Design. Denne gang var emnet æsker i læder med bund og låg af træ.
Første opgave var en cylinderformet æske, hvor målet var at lære teknikken og processen at kende.
Sammensyning af sidestykket.
Træcirklerne ved siden af er bund og låg. Dvs. ‘indmaden’ til låget, idet der skal udsaves et lidt større stykke træ, der skal ovenpå som det endelige låg. Se billedet nederst i indlægget.
Efter den første opgave valgte jeg at lave endnu en æske. Bundens form blev et rektangel med afrundede hjørner.
Så var det ‘bare’ at save to stykker ud til indvendige bund og låg og save et yderlåg ud. Og pudse på både rondelsliber og med sangpapir.
Rektanglet til sidestykket var det næste. Denne gang valgte jeg at farve sidestykket. Farven hedder “Dark orange” og er ikke nær så rød som på billedet.
Jeg lærte, at indfarvningen skal foregå med meget hurtige bevægelser. Ellers kommer der skjolder, men det gik.
Det næste er alle forberedelserne til at sy: oprilning og hulning. Der blev forevist forskellige sting til at sy sidestykket sammen. Så valg af symetode skulle også foretages samt hvilken farve tråden skulle have.
De færdige æsker, hvor låget til den ene ligger ved siden af. De to små søm, der ses på lågets inderside sikrer, at sammenlimningen af inderlåg og yderlåg ikke forskubber sig når det sættes i pres og til tørre.
Og så et billede af de to æsker fra deres mest præsentable side. Syningen på den firkantede æske er bevist lagt i den ene side, da jeg var ret sikker på det ikke ville lykkes at lime bunden på så syningen blev præcis midt på langsiden. Pålimningen af bunden skulle ske med meget hurtige og præcise bevægelser. Æsker og låg er efterbehandlet med læderfedt.
Egentlig skulle bunden have været identisk med toppen, men jeg valgte ovenfor viste løsning.
Det var nok et kursus, hvor jeg lærte lige så meget om at skære ud på dekupørsav samt bruge rondelsliber som jeg lærte lædersyningsteknikker.
Comments are closed.