En japansk teknik, der benytter sig af forsting. Oprindelig udviklet til at sy to lag stof sammen, så de blev mere holdbare.
Jeg stiftede bekendskab med teknikken på en konfrence arrangeret af Den faglige forening Håndværk&Design i april måned. Et af de mulige workshops var sashiko. Instruktøren var japaner og hun medbragte arbejdstegniger til os – på japansk. Men tegninger forstås selvom teksten måske ikke lige kan tydes. På workshoppen nåede jeg at sy en lille prøve bestående af cirkler.
Man skulle lige gennemskue den mest smarte måde at gå rundt i de forskellige buer på, så endehæftningen blev begrænset. Endehæftningen var et kapitel for sig. Der blev syet tre – fire sting ud mod starten af den sylinje, der skulle arbejdes med. Små sting med længere afstand mellem stingene. Så blev der syet tilbage over disse små sting med længere sting, så de første små sting blev dækket. Nålen måtte ikke gå gennem samme hul flere gange, da det ville svække stoffet. På billedet herunder anes en endehæftning i nederste højre hjørne. Sashikostingene er lidt længere sting og lidt kortere mellemrum.
Det er i sashiko muligt, i hvert fald ved stof, der ikke er for tykt, at tage flere sting på nålen ad gangen.
En del af konferencen bestod af en designarena, hvor en designopgave skulle løses sammen med deltagere fra en anden af konferencens workshop. Jeg kom i en gruppe, hvor opgaven var at præsentere et billede og hvor de teknikker, der skulle indgå var sashiko og tinstøbning. Det blev til denne løsning.
Sashiko øverst og fire tinstøbte vinkler, der er syet sammen to og to og derved er brede nok til at det hele kan stå frit. Sashikoen er broderet frihånds, så derfor er den ikke så stringent, som det nok burde være.
Vel hjemme igen, måtte jeg lige øve teknikken. Det blev til denne prøve, som måske finder vej til en lille pude. Hvis altså det lykkes for mig at få de små hvide opmærksningsprikker til at forsvinde. Har hørt og læst mig til, at alm. klar husholdningseddike kan fjerne det. Men hvor længe mon det skal ligge i eddiken før det virker?
Teknikken kommer hurtigt til at lykkes. Og det er dejligt afslappende at brodere sashiko. Den gentagne rytmiske bevægelse med nålen mens koncentrationen er omkring stingenes længde og tilpas stramning af broderitråden.
Ved søgning på nettet fandt jeg denne side, hvor der er inspiration til sashikodesigns og forklaring på teknikken.
Comments are closed.