En kollega på skolen kom en dag med en basketball, der havde fået en ordentlig flænge. Det blev til 5 raflebægre.
Mål: bund. ca. 5,5 cm i diameter, højde ca. 8 cm.
For at finde en fornuftig størrelse på raflebægeret, blev der først lavet nogle modeller i kraftigt papir. Et raflebæger er en keglestub, altså en cirkel som bund og et cirkeludsnit som side. Bundens størrelse på 5,5 cm blev først besluttet. Dermed var omkredsen af sidestykkets nederste stykke fastlagt. Der blev så tegnet forskellige cirkeludsnit (varierede gradtallet på cirkeludsnittet). Jo større gradtal, jo bredere bæger foroven. Eller sagt på en anden måde: Bægeret er mere udadskrånende. Se evt. beregning af raflebæger.
Dog ville den øverste kant ikke blive så stor, da materialet ikke var fladt som papiret var. I stedet ville overkanten gå lidt indad igen foroven.
Det endte med et cirkeludsnit på 45 grader.
Disse papirskabeloner blev tegnet over på bolden.
P. g. a. den føromtalte krumning af materialets overflade, valgte jeg at tape skabelonen fast på bolden i den nederste bue samt i begge sider. Den øverste linje er tegnet så godt som muligt:
Efterfølgende blev der lavet huller i sidestykkernes nederste kant samt lodrette sider og rundt om bundcirklen. Hulafstanden er ca. 1 cm. Lidt mere på den buede underkant og lidt mindre rundt om bundcirklen. Der skal være lige mange huller de to steder.
Til sidst en sammensyning i stil med lædersyning med vokset tråd samt to nåle. Da jeg aldrig rigtig har lært den teknik, har jeg fiflet mig tilrette.
Er du mere til skabeloner i stedet for beregninger så værsågod: Skabelon raflebæger. Der er selvfølgelig huller i begge lodrette sider.