• 17maj
    Categories: at strikke Comments: 1

    På en tur rundt i forskellige blogs faldt jeg over et strikket Möbiusbånd. Det måtte prøves.

    Et Möbiusbånd er en cirkel med en enkelt drejning.

    Kort fortalt går det ud på at starte med at strikke i midten og så mager det sig sådan, at der strikkes ud til hver side samtidig. 

    Jeg valgte det regnbuefarvede garn, fordi det så er lettere at se hvad der sker. I midten den gule, som er opslagningen. Det grønne på hver side er strikket samtidig. Ligeså med det blå og så videre.

    Læg mærke til rundpinden på billedet her. Hvordan den går op og drejer ned under det hele og kommer ud forneden.

    Desværre glemte jeg at fotografere opslagningen.

    En lang rundpind med en 120 cm wire lægges 1½ gang rundt og så slås maskerne op ved at gå skiftevis over og under wiren med den ene pind. Den anden ende af rundpinden hænger frit. Jeg har strikket på p. nr. 3½ og har haft 280 m på hver side af wiren. Ialt 560 m. Lige idet strikningen rundt startede, blev strikketøjet snoet. Altså det man normalt vil undgå ved rundstrikning – at få omgangen snoet. Der er strikket 8 rækker skiftevis ret og vrang. Eller d. v. s. I stedet for at strikke 8 vrangomgange, strikkede jeg den anden vej på denne måde: vend, slå om og næste maske løst af. Videre i ret 8 omgange.

    Ialt er der strikket 32 omgange.

    Herunder ses båndet mens der var ved at blive lukket af. I billedets venstre side ses “vridet” af båndet.

    Det er ikke just et begynderstrikketøj, men sjovt at strikke var det.

    Nærmere, og meget detaljeret, forklaring på et strikket Möbiusbånd kan findes hos paapinden.

    Tags:
  • 12maj
    Categories: at sy, broderimaskine Kommentarer lukket til Forklæde med navn

    Niecen holdt fødselsdag. Hendes gaveønske fra mig var et forklæde; og gerne med navn på.

    Her er valgt den lette løsning med broderimaskinen.

    Tags:
  • 03maj
    Categories: Elevarbejder Kommentarer lukket til Knuder & Knaster

    Danmarks Håndarbejdslærerforening står bag en række udstilllinger landet over i samarbejde med Danmarks Sløjdlærerforening samt Foreningen for Materiel Design på læreruddannelsen. På udstillingerne vises elevarbejder, som alle er lavet under titlen “Håndværk i nye dimensioner” med undertitlen “Knuder&Knaster”.

    Titlen har kunnet fortolkes bredt, idet knuder kan være ender, der skal nå sammen; knaster kan være forhindringer, der skal overvindes. Eller der kan helt konkret indgå knuder i produktet. Endelig kan “nye dimensioner” opfattes som nye størrelser på kendte ting, nye materialer og meget mere.

    På min skole har vi valgt at deltage med elever fra 4-10 kl. Dvs. både obligatorisk og valgfagsundervisning i håndarbejde og sløjd. Vore specialklasser er også med.

    Vi valgte et underemne med titlen:

    Nøglen til det hele barn.

    Med denne titel hentydes også til hvad de praktiske fag betyder for børnenes udvikling og deres glæde ved håndens arbejde. Samtidig har rammerne været relativt frie. Eleverne har kunnet vælge det materiale, som tiltalte dem til netop denne opgave.

    Vi har arbejdet med nøgleemnet således, at der i sløjd er blevet fremstillet en nøgle. Nogle i træ, andre støbt i tin eller bronze. Nogle ganske små, andre ret store.

    I håndarbejde er der til nogle af nøglerne lavet en nøglesnor eller et vedhæng, som måske har relation til nøglens form. Der er filtede figurer, syede knudedukker. Små figurer – store nøgler og omvendt.

    I et par af klasserne deltog faget dansk i projektet. En 4. kl. skrev eventyr, hvori deres nøgle skulle indgå. En 5. kl. lavede digte om deres nøgler. Disse danskarbejder er også at læse på udstillingen.

    De følgende billeder giver et lille indtryk af eleverens arbejder samt hvor forskelligt de har løst opgaven. Det skal for en god ordens skyld lige nævnes, at det ikke alle er mine elever. 

    Vores hjørne på udstillingen.

     

     

     

     

     

    Udstillingen kan ses på Esbjerg Museum frem til d.  22. maj.

    (Og det ser flottere ud i virkeligheden end på billederne.)