• 02feb
  Categories: at sy, Diverse Kommentarer lukket til Spåkonetelt

  I denne uge har vi haft skolefest på skolen. I den forbindelse skulle nogle elever i 4. kl. bruge et telt til en spåkone. Hvad gør man når man så? Man allierer sig med at par sykyndige og -interesserede elever fra klassen og så går vi ellers i gang godt bistået af skolens hjælpsomme pedel, der konstruerede montagen. Vi havde to dage til rådighed.

  Teltet skulle have en højde på ca. 170 cm, så det var muligt for børn op til 6. kl. at stå oprejst inde i det. Desuden skulle der være plads til at to børn kunne sidde derinde med et lille bord imellem sig.

  Ud fra disse rammer tegnede eleverne og jeg nogle forslag til hvordan vi kunne løse opgaven.

  Og hvordan gjorde vi så?

  Det hele er bygget op omkring en vandslange.

  Denne er afstivet ved, at der er ført hegnstråd, af den slags, der bruges til at holde kreaturer inde på marken, ind i slangen. Samlingen er så sikret med gaffatape.

  Den fremkomne cirkel havde en diameter på ca. 112 cm og dermed en omkreds på ca. 350 cm.

  Materialet til teltet er bomuldslærret, for at teltet ikke skulle blive alt for tungt.

  Der skulle naturligvis være stof nok til at dække hele vejen rundt. Samtidig valgte vi at lade det overlappe foran og på den måde lave en indgang til teltet. Og så måtte det gerne være lidt “folderigt”.

  Ud fra hvad vi havde på lager, valgte de to hjælpere farverne til teltet. Hver stofbane er klippet 2 m lang. Og så var det ellers at samle det med masser af knappenåle og sy sammen. Samt ikke mindst sy ombuk i begge sider foran ( 2m) og i bunden (ca. 5,6 m). De synes godt nok der var langt rundt og det var hårdt arbejde at sætte så mange knappenåle i.

  Øverst på sidestykket blev der syet huller til at montere taget om vandslangen til sidst.

  Toppen af teltet skulle være kegleformet. Så matematiklæreren (undertegnede) måtte i gang med cirkelberegninger. Efter at have tegnet nogle vinkler, der skulle illustrere hældningen på telttaget, blev vi enige om en taghældning på ca. 35°. Lidt regneri førte frem til, at cirkeludsnittet til taget skulle have en radius på 75 cm, da det skulle gå lidt ud over siden, samt at cirkeludsnittet skulle være ca. 325°.

  På undersiden af taget blev der syet bånd fast, som ender i bindebånd. Bruges til at montere det hele til slut. Deres funktion er også, at holde taget nogenlunde udspændt.

  Båndene er skråbånd, der ikke var foldet på forhånd. De blev lagt dobbelt og to og to blev der syet en D-ring på midten.

  Tagunderkanten inddelt i 8. Et hul klippet i toppen af taget og kantet med skråbånd.

  Båndene lagt på og zig-zagget fast til 15 cm. fra underkanten. Som det fremgår af billederne, lå de dobbelt, da de blev syet på. Klik evt. på billedet for at se detaljer.

  Enderne af båndene blev derefter foldet enkeltvis og zig-zagget rundt om. Dette for at de kan holde længere. Teltet må gerne blive brugt mere end denne ene gang.

   

   

   

  Vi var blevet enige om, at teltet også skulle have en dekoration øverst. En af eleverne tegnede nogle forslag til en bort og afprøvede størrelsen i papir. Da rette form og størrelse var valgt, blev formen tegnet over på vliseline.

  Derefter valgtes en gardinrest. Bag på dette blev strøget vliselineborten.

  De enkelte stykker blev syet sammen. Vi skulle jo bruge en 3,5 m lang bort. Og der blev zig-zagget rundt i buerne. Gardinstoffet var noget mere trævlevilligt end lærredet var.

  Denne bort blev syet på underkanten af tagstykket ret mod ret, vendt på plads og kantstukket.

  Efterhånden nærmede vi os den store samling af alle delene.

  Sidestykket blev bukket rundt om vandslangecirklen. Og der blev igen sat mange knappenåle i. De syede huller skulle passe overfor hinanden på hver side af slangen.

  På dette tidspunkt var der kommet lidt flere hjælpere til. Tidspresset steg. Skolefesten skulle være om aftenen. Så vi tog chancen og syede sidestykket om ringen på symaskinen. Dette syarbejde overlod de til mig. Nogle af hjælperne skulle så stå på bordet og sørge for at holde ringen både rimelig lodret og fri af væggen. Andre stod bagved og sørgede for at vægten af alt stoffet ikke trak det hele ned mod gulvet. Samtidig skulle de være klar til at ‘dreje’ stoffet fremad efterhånden som der blev syet om ringen. Eleverne syntes det var fedt ligefrem at blive bedt om at stå på bordet i skoletiden.

  For at det kunne lade sig gøre at sy det på maskinen, måtte både nål og trykfod fjernes, mens syarbejdet blev lagt til rette og efterfølgende monteres igen.

  Det gik.

  Tilbage var så kun at binde taget fast gennem de huller, der var syet i sidestykket og rundt om vandslangen og hænge det hele på krogen.

  Teltet hænger ikke helt i balance. Det skyldes, at der p.g.a. overlappet foran ved indgangen er mere stof her end rundt i resten af teltet.

  Og det fungerede vist som det skulle.

  Tags: ,

Comments are closed.